SAMBAL UDANG KICAP

SAMBAL UDANG KICAP 

Udang sambal prawn sambal

Resipi Udang Sambal Kicap ini disediakan dengan bahan yang sangat ringkas...sekejap je, dah boleh masak. Haaa mudah kan.. jom kita start

Bahan-Bahan:

-1 biji bawang besar 
-1 biji bawang kecil
-2 ulas bawang putih (cincang)
- cili kisar
- kicap pekat 
- gula perang 

Cara Nak Buat:

1. Pertama sekali, kalau nak buat sambal, minyak memang kena lebih sikit baru lebih sedap. Saya masukkan bawang kecil bersama bawang putih.

2. Selepas bahan tumisan naik bau, masukkan cili kisar dalam 4 sudu makan. Selepas gaul dengan sebati, jangan lupa masukkan garam yeπŸ˜‚


3. Kemudian, saya masukkan udang serta-merta.


4. Masukkan garam secukup rasa. Kemudian, saya biarkan udang masak. Udang tak perlu masak lama pun sekejap sahaja dah masak.

5. Selepas udang sudah masak, masukkan bawang merah besar.

6. Utk dapatkan rasa sambal yg balance jgn lupa masukkan gula. Saya masukkan 1 1/2 sudu kecil gula



7. Masukkan kicap pekat dalam 1 sudu kecil.

8. Tadaaa...dah siap. Simple kan? Selamat mencuba😍

Comments

Popular posts from this blog

KEBAIKAN LUAR BIASA MINYAK ZAITUN

KARI KEPALA IKAN TANPA SANTAN MAMAK STYLE

RESIPI NASI GORENG SIMPLE DAN AWESOME