KARI KEPALA IKAN TANPA SANTAN MAMAK STYLE
KARI KEPALA IKAN MAMAK STYLE (TANPA SANTAN)
Hi uols!! hari ni saya nak masak kari kepala ikan tanpa menggunakan santan. Cara nak buat kari ikan ini sgt mudah. Tanpa membuang masa jom ke resipi.
Bahan- Bahan:
- ikan jenahak
- 1 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 batang cili hijau
- 1 tomato
- beberapa helai daun kari
- serbuk kunyit
- serbuk jintan
- serbuk ketumbar
- serbuk kari ikan
- halba campur
- asam jawa
Cara:
1. Dengan bacaan bismillah, saya masukkan 1/2 sudu kecil halba campuran.
2. Kemudian, saya masukkan bawang merah dan bawang putih.
3. masukkan daun kari.
4. Selepas bawang merah dan bawang putih naik bau, masukkan cili hijau dan tomato.
5. Serbuk kunyit 1 sudu kecil.
6. Serbuk jintan dan serbuk ketumbar satu sudu makan ya.
8. Ini wajib ye...5 sudu makan kari ikan.
7. Cili kisar 1 sudu makan. Utk extra kick guna cili kisarπ
8. Masukkan air asam jawa.
9. Tambahkan air secukupnya.
10. Tunggu sehingga kari mendidih.
11. Selepas kari mendidih, masukkan ikan. Dah mendidih kejap tutup api ok.. kalau masak kari jgn didihkan kari terlalu lama takut ikan pecah
12. Saya gorengkan bendi untuk rasa yang lebih sedap dan utk dapatkan colour yg cantik .. kemudian masukkan dalam kari.. dan hiaskan dgn daun ketumbar
13. Tadaa dah siappp...selamat mencuba ππ
Comments
Post a Comment